Powered By Blogger

Monday, January 26, 2015

Suur-konnakotkas saab Eestis parema kaitse


Keskkonnaminister kinnitas suur-konnakotka kaitse tegevuskava , mille eesmärk on peatada kogu maailmas ohustatud suur-konnakotkaste arvukuse langus Eestis ja säilitada nende arvukus vähemalt 5-10 paari juures.

Liigi tõhusamaks kaitseks on oluline suurendada teadmisi suur-konnakotka elust ja tagada neile sobivad elutingimused.

Suurim oht suur-konnakotkaste säilimisel on ristumine väike-konnakotkaga, keda on Eestis ligi kümme korda rohkem. Ristumist on raske otseselt takistada, kuid seda on võimalik vähendada kaudsete tegevustega, näiteks suurendada suur-konnakotka arvukust parandades tema elutingimusi.

 Suur-konnakotkas (Aquila clanga) / Allikas: Wikipedia

Suur-konnakotkas on kõige haruldasem Eestis pidevalt esinev kotkas, kelle arvukus kogu maailmas on languses. Ta kuulub kõige haruldasemate ja enim kaitset vajavate linnuliikide hulka. Viimaste aastatega on paranenud suur-konnakotkaste pesapaikade säilimisvõimalused, sest paljud varem teadmata pesapaigad on leitud ja kaitstud. Samal põhjusel on vähenenud  ka lindude pesitsusaegne häirimise oht.

Esimene kava suur-konnakotka kaitse plaanimiseks koostati 1999. aastal, teine koostati 2005. aastal ning äsja kinnitatud kava on järg kahele eelmisele.

No comments:

Post a Comment