Powered By Blogger

Wednesday, January 7, 2015

Algas metssea aasta


Eesti Looduskaitse Seltsi eestvõttel kuulutati 15. detsembril välja aasta loom 2015, kelleks on metssiga. Aasta looma valimise eesmärk on aasta jooksul pöörata enam tähelepanu ühele Eestis elavale loomaliigile. Sel aastal räägitakse veidi enam metssigade tegemistest, elukorraldusest ja neid ohustavast katkust. Selles osas teevad koostööd nii teadlased, jahimehed kui veterinaarid. 

 Metssead (Sus scrofa) / Sven Zacek

Meie metsades elutseb üle paarikümne tuhande metssea ja nende tegevuse jälgi pole keeruline metsas ja põllul leida. Metssead on üldiselt seltskondlikud loomad. Nad moodustavad karju, mille suurus oleneb nende asukohast ja aastaajast. Enamasti ei ületa karja suurus 6–20 isendit. Metssead on üldiselt öise eluviisigia ning aktiivsed peamiselt varahommikuti ja hilisõhtuti. Keskmiselt 4–8 tundi päevas otsivad nad süüa, mis on üldiselt sotsiaalne tegevus koos grupiga. Päevasel ajal puhkavad nad varjulistes kohtades, näiteks põõsastes. Metssea eluiga on tavaliselt 9–10 eluaastat, kuid ta võib elada isegi kuni 25 aasta vanuseks.
Metssiga on pälvinud ohtralt tähelepanu ka kui Aafrika seakatku levitaja. Kolme kuuga on Eestis tekkinud seitse seakatkukollet ja leitud 68 katkujuhtu. 

Vaata ka metsakaamera otsestriimi...


No comments:

Post a Comment