Powered By Blogger

Wednesday, January 28, 2015

Esmakordselt Eestis tehtud vereülekanne lindude vahel päästis merikotka elu


11. jaanuaril viidi Eesti Maaülikooli kliinikusse ravile haige merikotkas, kelle päästmiseks kasutati doonorkotka verd. Tänaseks on raskelt haige lind paranemas ja ta on üle läinud tahkele toidule. Kuna eriti kriitiline aeg on möödas, võib loota, et merikotkas saab kunagi tagasi vabasse loodusesse.

Foto: Eesti Maaülikool. Allikas: delfi.ee

Eesti Maaülikooli loomaarst Madis Leivitsa sõnul leiti kotkas Kuusalu kandist. "Lind oli saabumisel üpris kehvas seisus, pea oli kõverasti selja peal, vaevu-vaevu suutis seista ja esmasel ülevaatusel avastasime, et ta on hästi hästi kerge ja tal pole praktiliselt üldse lihasmassi." Kohe tehtud vereanalüüsid näitasid väga halb seisu, sellist, mida ka loomaarstid polnud varem näinud. Milline on täpne haiguslugu, pole praegu veel endiselt teada, kuid võib oletada, et tegemist oli mürgistuse, toiteliste probleemidega või isegi nakkushaigusega. Varasem kogemus nii Eestis kui maailmas ütles, et sellises seisus lind tuleks magama panna. Eesti loomaarstid proovisid aga midagi muud. "Otsustasime katsetada vereülekannet teiselt linnult, kuna oli parasjagu võimalik ka doonorlindu kasutada ja saigi üks kiire protseduur tehtud, kus kandsime ühelt kotkalt teisele kotkale verd," rääkis Leivits.

Intensiivravist on kotkas praegu väljas ja vereülekande järgne aeg on sujunud väga hästi.  "Meie eesmärk on ta vabastada just tagasi loodusesse, kus ta saab oma tegemisi jätkata," ütles loomaarst.

Vaata ka videot ravitavast kotkast...



No comments:

Post a Comment