Powered By Blogger

Thursday, March 17, 2011

Linnuvaatlus õpetab tundma loodust


Suur-laukhaned varahommikuses rabas / Tarvo Valker

Eestlane on end alati linnurahvaks pidanud. Küllap oleme kõik lugenud ennemuistseid jutte, kus positiivsed kangelased oskasid lindude keeles rääkida. Kevadine rändlindude ootamine oli meie maarahvale suure tähendusega. Lõokesed muutsid soojaks lõuna, pääsukesed päeva, ööbikud tõid kohale öösooja. Linnud ümbritsevad meid peaaegu kõikjal ja linnuvaatlus on kahtlemata elamus. Lindude ja nende elupaikade tundmaõppimine looduses täidab sarnast eesmärki koolitunniga, kuid on sageli palju tulemuslikum. Loodusharidusliku eesmärgiga linnuretk avardab ka täiskasvanute silmaringi, olles uudne vaheldus tubastele seminaridele.

Tänases kiirustavas maailmas võõrandume varahommikusest ärkamisest ja loodusetundmisest üha enam. Ometi on maailmas miljoneid inimesi, kellele on linnuvaatlus väga populaarne hobi või lausa kirg. Eesti on Euroopas tuntud kui väga hinnatud linnuvaatluskoht. Kuna Eesti paikneb arktiliste veelindude Ida-Atlandi rändeteel, rändab läbi meie rannikuvete igal kevadel ja sügisel miljoneid veelinde. Aprillikuu varahommikutel rõkkab metsaalune lindude laulust ning põldudel võib kohata metskitsi, sigu, põtru ja rebaseid. Matsalu ligi 3000 hektari suurused rooväljad muutuvad eriti atrak-tiivseteks mai- ja juunikuu õhtutel, kui pudelisse puhumist meenutava hüübi hüüetele siristavad lakkamatult taustaks roo-ritsiklinnud. Suvel linnud pesitsevad ja on peidulise eluviisiga. Septembri-kuus muutub aga meie “kuremaakond” Läänemaa rändeaegseks peatuspaigaks tuhandetele sookurgedele. Õhtuti mõne tunni jooksul vaadelda lahe äärde kogunemas üle viie tuhande sookure on elamus, mis ei unune iial.

Kas teadsid, et...

• Eesti on üks vähestest riikidest Euroopas, kus võib vaadelda 8 erinevat rähniliiki!
• Eestis pesitseb neli korda rohkem händkakkusid ja kuus korda rohkem valgeselg-kirjurähne kui Poolas.
• Eesti ühes rahvuspargis võib pesitseda rohkem valgeselg-kirjurähne kui terves Rootsis kokku!
• 1997.a. mais loeti Põõsaspeal rändevaatluste ajal ühe ööpäeva jooksul kokku miljon arktilist veelindu.
• Ligemale 10% kogu Euroopa sookurgede populatsioonist peatub igal sügisel Eestis.



Mis on linnuvaatlus?

Linnuvaatlus on lindude jälgimine erinevates elupaikades ja erineval moel. Linde võib vaadelda metsas või rannikul jalutades, päikesetõusu- ja loojangu ajal, aga ka keset päeva või koguni öösel. Linde saab vaadelda koduaias ja välismaal reisides, üksinda ja sõpradega, teadustööd tehes või hobikorras. Algajad vaatlevad linde liigi määramise eesmärgil, spetsialistid osalevad loendus- ja uurimusprojektides. Suur osa inimesi vaatlevad linde elamuse saamise eesmärgil. Paljud otsivad haruldasi linnuliike ja võistlevad omavahel. Lindude vaatlemise muudab atraktiivseks õige optika kasutamine.

Estonian Nature Tours tegevjuhi Marika Manni artikkel Postimees Koolituse Extras

No comments:

Post a Comment