Powered By Blogger

Tuesday, January 29, 2013

Eesti on valitud 30 maailma kõige parema linnurände piirkonna hulka


Briti autori Tim Harrise raamat “Migration Hotspots” (“Rände tulipunktid”) võtab vaatluse alla 30 maailma kõige olulisemat linnurände piirkonda. 

Tim Harris Eesti lugejale:
Eesti on valitud rändepaikade paremiku hulka tänu erakordsele kevadisele ja sügisesele lindude läbirändele, kui miljonid veelinnud ja kahlajad liiguvad piki Läänemere rannikut pesitsusaladele arktilises tundras ja tagasi. 

 Penijõe vaatetorn / Kaarel Kaisel

Teine põhjus on peaaegu uskumatult massiline värvuliste sügisränne läbi terve Eesti. Loomulikult on ka ranniku piirkonnas asuvad märgalad kevadeti suure hulga partide, haigrute ja värvuliste sihtkohaks.

Valgepõsk-lagled (Branta leucopsis) / Kaarel Kaisel


Sookured (Grus grus) / Ivar Ojaste

Rannikumeri on põnev ka talvel, kui sinna kogunevad talvituvad veelinnud, nende hulgas ka linnukaitse organisatsiooni Birdlife International poolt ohualtiks liigiks kuulutatud kirjuhahk. Seega: Eesti on lindude osas ülioluline maa ja peaks olema iga linnuhuvilise reisikavas. 

Kirjuhahk (Polysticta stelleri) / Jari Peltomäki


Samasse kategooriasse kuuluvad veel röövlindude “pudelikaelad” Veracruz Mehhikos ja Messina väin Itaalias, aga ka niisugused linnualad nagu Beidaihe Hiinas ja Point Pelee Kanadas, kus leiavad aset erakordsed laululindude saabumised. Otsige lisa raamatust “Migration Hotspots”.

Männileevike (Pinicola enucleator) / Jari Peltomäki


Vöötkakk (Surnia ulula) / Remo Savisaar

Raamat käsitleb kõiki maailma olulisemaid lindude rändeteid ning on illustreeritud hingematvate fotodega. Käsitletud on kõigi rände pudelikaelte olulisuse geograafilisi põhjuseid koos kokkuvõttega erinevatest läbirändavatest lindudest ja parimatest vaatlusaegadest. Sissejuhatav peatükk võtab kokku ka erinevad lindude rändestrateegiad. Eestist saab peatähelepanu osaliseks Matsalu rahvuspark, kuid lühike ülevaade antakse ka teistest Eesti parimatest rändevaatluskohtadest, nagu Sõrve, Kabli, Põõsaspea ja Mehikoorma. Eesti tekste aitasid koostada Tarvo Valker ja Marika Mann, tekste illustreerivad fotod ostis Estonian Nature Tours.

Raamat näeb trükivalgust augustis ja tuleb esmakordselt müügile British Birdfair 2013 linnumessil. Raamat tuleb müügile ka raamatupoodidesse ning Bloomsbury kaudu saab seda osta onlinest. 




No comments:

Post a Comment