Powered By Blogger

Thursday, January 3, 2013

Aasta lind 2013 on nurmkana

Eesti Ornitoloogiaühing on 2013. a. linnuks valinud nurmkana, keda tuntakse ka põldpüü nime all. See väikese kodukana mõõtu lind elab peamiselt kultuurmaastikus ning tegutseb sageli talude, lautade ja muu inimasustuse läheduses. Vaatamata sellele ei teata nurmkanade eluolu kohta kuigi palju. Eestis arvatakse seda liiki pesitsevat 4000 – 8000 paari, kuid uuemad loendusandmed  näitavad, et nurmkanade arvukus on väga tugevalt langenud.   

Nurmkana (Perdix perdix) / Tarvo Valker


Aasta linnu staatus võimaldab selle liigi käekäigule ja hetkeseisundile pöörata käesoleval aastal enam tähelepanu. Mitmete loodusõhtute kõrval on plaanis veebikaamera vahendusel kaasa elada püüpesakonna toimetamistele talvises toitmiskohas. Lisaks on kavas paigaldada pesakaameraid, et selgitada, kes, millal ja missuguses biotoobis rüüstab nurmkanade pesi.  

Nurmkana on 19. aasta lind. Aasta linnu valimise eesmärk on tutvustada avalikkusele üht meil esinevat  linnuliiki või liigirühma ning kaasata loodushuvilisi aasta linnu uurimise ja kaitse tegevustesse. Varasemate  aasta lindudega saab tutvuda Eesti Ornitoloogiaühingu kodulehel.

 Allikas: Eesti Ornitoloogiaühing

No comments:

Post a Comment