Powered By Blogger

Monday, April 16, 2012

Uskumatud elamused Eesti looduses

Kobras tööhoos / Remek Meel

Mis juhtus eile õhtul? Otsustasin uurida-katsetada, kui suur tõenäosus on Matsalus näha kopraid, kui minna jõele õigel ajal ja õiges kohas. Selgus, et on kohe väga suur tõenäosus – paari tunnise retke ajal nägime vähemalt 6 erinevat kobrast üle jõe ujumas või kaldale ronimas ja teist sama palju kalda ääres sabaga vett pritsides vee alla kadumas. Mõned neist võisid olla topeltloetud, aga vahet pole – võimas ikkagi! Kasutasime lamedapõhjalist ruupa, kuhu mahub korraga istuma 3 inimest. Hääletu elektrimootor sobis selliseks retkeks ideaalselt – koos roostikust kostvate partide-vartide prääksumise ning hüüpide möiretega oli elamus tõesti imeilus.

Kel huvi – tulge proovima! Jälgida tuleb vaid ilmateadet – õhtupoolik peab olema tuulevaikne ja mitte liiga külm. Väike vihmasabin ei tee midagi. Võta ühendust: info@naturetours.ee , tel 5349 6695.

Kobras tööhoos – 2 / Sven Zacek

Suur-laukhani / Mati Kose

Eestimaa loodus on tõesti imeline...

Meie linnugiid Tarvo Valker nägi eile (15.04) oma elu 6-ndat ilvest:
"Olin Haapsalu külje all (2km linnast) ühe angaari peal loojangut vaatamas ja siis tuli veerand tunni pärast ilves võsa vahelt välja ja sörkis linna poole metsa. Natuke aega hiljem tuli põder ka välja.

Ilves / Tarvo Valker

Täna käisin Suursoo metsades inventuuri tegemas, siis hommikul oli 4 metsisekukke kohe teepervel mängupoosis. Kaugemalt põldudelt tuli kõva tedremulinat ka."

Linnugiid Mati Kose nägi meie klientidega ilvest:
"Täna (9.04), minu 28-l loodusevaatleja kevadel see siis juhtuski. Olin 5m kõrguse palgihunniku otsa metsisekuke tantsimist vaatlemas ja märkasin äkitselt palgikuhja päritolukohaks oleval langil liikumist. Leica silmadele tõstes oli longus saba ja terav koon viimaseks tunnusmärgiks, et ainus seni nägemata kodumaa metsaelukas on ennast ilmutanud - VÕSAVILLEM (Canis lupus)!

Hundi jaoks on rabakeskkond turvaline / Sven Zacek

Üldse on viimane nädal siin Edela-Pärnumaal olnud imetajate poolest külluslik: kaks päeva tagsi nägime koos briti linnuvaatlejatega ilvest, päev varem suure karu värskeid jälgi. 2+2 põtra, kährik, kitsed, rebased, halljänes, metsnugise-, kärbi- ja arvuka närilistepundi (sh. kopra) jäljed. Täna hommikul oli ka huvitav lugeda eriliselt puhta ja värske lume jäljeraamatust, et saarmas oli jõest tulnud ning end metsateele visanud ja püheradnud. Küllap nautis päikesepaistet ja kevadet ;)"

Marika Mann nägi neljapäeval (12.04) nelja põtra:
"Läinud neljapäeval näitasin Colin´ile Matsalut. Pärastlõunane retk algas looduskeskuse külastamisega ja kohe, kui sealt väljusime, presenteeris valgeselg-kirjurähn end vana papli otsas. Colin nägi seda rähniliiki elus esimest korda :) Paadisõidu ajal tiirles ja tantsiskles hulganisti merikotkaid meist vasakul ja paremal, nii vanu kui noori. Üks kotkastest oli väga konnakotka moodi – hiljem Tarvolt nõu küsides selgus, et küllap oligi. Colin nägi ka neid liike esimest korda elus! Hüüpi kuulsime – see oli samuti esmakordne tema jaoks.

Merikotkas / Mati Kose

Linde vaadelda on lahe! / Mikko Virta

Valgeselg-kirjurähn / Margus Kriisa

Paadisõit roostikus / Mikko Virta

Ta soovis väga ka kopraid ja põtra näha. Kobraste jaoks oli paadisõidu aeg liiga varajane, peale pesade ja hulganisti näritud pliiatspuude me rohkem siiski ei näinud. Õhtul Haapsalu poole suundudes aga juhtus imelisi asju. Luha ääres vaatetornis olles märkasime mõnesaja meetri kaugusel sookurgi – veel üks uus elamus Colin´i jaoks. Ja mitte ainult. Kaks nendest lõid lahti
uhke pulmatantsu, mis oli minu endagi jaoks esmakordne vaatepilt (nii lähedalt nähtuna). Ja siis – umbes mõnekümne minuti pärast tuligi Mr Põder aeglasel sammul põõsaste tagant välja. Suur ja uhke loom näitas ennast päris pikka aega, enne kui tagasi põõsastesse minna otsustas. Kulus mõni
minut veel, kui järgmised kaks põtra eemalt metsaservast väärikal sammul luha poole liikuma hakkasid. Meist nad sinna jalutama jäidki.

Linde vaadelda on lahe - 2! / Mikko Virta

Sookured / Mati Kose

Hämaras Haapsallu jõudes, mõni kilomeeter enne linnapiiri, vaatas põdrapull otse tee ääres meiega tõtt – neljas sel õhtul! Colin nägi põtru samuti elus esimest korda."

Põder / Mati Kose

Linnuvaatlus on lahe! – 3 / Mikko Virta

No comments:

Post a Comment