Powered By Blogger

Wednesday, April 25, 2012

Meiega näed rohkem

Mis juhtus kaks nädalat tagasi? Näitasin Colinile Matsalut. Pärastlõunane retk algas looduskeskuse külastamisega ja kohe, kui sealt väljusime, presenteeris valgeselg-kirjurähn end vana papli otsas. Colin nägi seda rähniliiki elus esimest korda. Paadisõidu ajal tiirles ja tantsiskles hulganisti merikotkaid meist vasakul ja paremal. Colin nägi ka neid esimest korda elus! Hüüpi kuulsime – veel üks uus elamus tema jaoks. Õhtul luha ääres vaatetornis oodates tuli mõnekümne minuti pärast tuligi Mr Põder aeglasel sammul põõsaste tagant välja. Kulus mõni minut veel, kui järgmised kaks põtra eemalt metsaservast väärikal sammul luha poole liikuma hakkasid. Colin nägi põtrugi elus esimest korda..

Mis juhtus nädal tagasi? Otsustasin uurida-katsetada, kui suur tõenäosus on Matsalus näha kopraid, kui minna jõele õigel ajal ja õiges kohas. Selgus, et on kohe väga suur tõenäosus – paari tunnise retke ajal nägime vähemalt 6 erinevat kobrast üle jõe ujumas või kaldale ronimas ja teist sama palju kalda ääres sabaga vett pritsides vee alla kadumas. Mõned neist võisid olla topeltloetud, aga vahet pole – võimas ikkagi! Kasutasime lamedapõhjalist ruupa, kuhu mahub korraga istuma 3 inimest. Hääletu elektrimootor sobis selliseks retkeks ideaalselt – koos roostikust kostvate partide-vartide prääksumise ning hüüpide möiretega oli elamus tõesti imeilus.

Mis juhtus mõni päev tagasi? Käisime Eesti turismiõpetajatega metsakanasid vaatamas. Varajane hommikupoolik oli imeline – männimetsa all otse tee ääres poseeris samblamätta otsas metsisekukk. Põldudel pulmitas ligemale 30 tedrekukke, ühel kohevam saba kui teisel ning kähinat ja kudrutusi kõik ilm täis. Ka sookured said vaatemängust inspiratsiooni ning lõid lahti graatsilise pulmatantsu.

See ei ole kaugeltki kõik – meil on palju üllatusi varuks!
Saagem tuttavaks metsakanadega, Karuvaatlus, Linnukevad Matsalus, Kopravaatlus, Ööhääled roostikus, Muinasjutulised orhideed, Värviline Osmussaar, Kured läinud, kurjad ilmad, MATSALU TICKET.

Võta ühendust: info@naturetours.ee, www.naturetours.ee, tel 5349 6695

Ära maga maha

Varakevadine suurvesi Matsalus - sa lihtsalt pead seda ise nägema ja kogema..
Lastes kipakal kanuul ennast ja teisi õhinas matkajaid tasahilju tüvede ja tüügaste vahel allavoolu viia, saab tasahilju triivimisest sõge tormamine ja vaevu-vaevu jõuad kummaltki käelt kokku lugeda kõik ringipladistavad pardid, kaugemal luhal kaagatavad haned ja mustade tondijõukudena siia-sinna tormavad kormoranid. Kõik ilusad ja uhked, kõigil kevadine pulmarüü seljas. Kõrvu kostab ka kurehüüd ja kui harjuma hakkate, siis nopib järjest teravamaks muutuv kõrv üldisest taustast pisut tikutajate mökitamist, haruharva mustsaba-vigle "oh häda, oh häda, oh häda" ja kõige krooniks suurkoovitaja hingepuuriva trilledava vile.

Läbi aegade esmakordselt võimalik kanuutada Matsalu rahvuspargis juba alates 15. aprillist.
Ära maga maha - võta meiega ühendust!

Määra allpool kahel pildil olevad linnu-, looma-, taimeliigid ning saada õiged vastused meile: info@naturetours.ee. Tähtaeg 15.mai. 
Õigesti vastanute vahel loosime välja Kopravaatlusretke 2-le!
NB! Kakuliigiga tuleb veidi vaeva näha:)

Vajuta siia, et näha pilte suuremalt: Pilt1, Pilt2


No comments:

Post a Comment