Powered By Blogger

Tuesday, October 25, 2011

Sügisesed linnuvaatlustuurid 2011

Sel sügisel toimunud nädalastel linnuvaatlustuuridel vaadeldi enam kui 130 linnuliiki. Reisid sattusid sookurgede läbirände kõrgperioodile ning mitmed linnuturistid said jälgida tuhandete sookurgede kogunemist Matsalu lahe ööbimispaikadesse. Samal ajal olid siinsed rannaniidud ja põllud täitunud kümnete tuhandete valgepõsk-lagledega, kelle rahu rikkusid pidevalt ringitiirutavad merikotkad. Ei möödunud ainsatki õhtupoolikut või hommikut kui Matsalu luhtades pole nähtud võimsaid põdrapulle.

Veelindude kõrval moodustasid suuremaid parvi lõunasse kiirustavad värvulised, eriti metsvindid and rästlased. Nende sadadest ja vahel koguni tuhandetest lindudest koosnevaid parvi võis näha väljaulatuvatel poolsaartel rännet jälgides kui ka teeäärsetel põldudel toitumas.
Põnevamatest linnuliikidest kohati sügisestel linnuvaatlusreisidel: väike-konnakotkas, teder, hallrähn ja väike-kirjurähn, punaselg-õgija, hallõgija ja mänsak.
Tekst: Tarvo Valker

Tagasisided

"Täname Teid, et pakkusite võimalust külastada Matsalu Rahvusparki hilissuve ja sügisealguse saabudes. Kogunesime Lihula mõisa parki meile registreeritud kuupäeval kõigi lootuste ja ootustega. Veetsime alanud sügispäeva kanuudel ja kuulasime kohaliku retkejuhi igati asjalikku teejuhist looduspargis ning mida vaadata ja tähele panna. Meeldivad hetked koos vahepeatustega piknikukorvi tühjendades möödusid kiirelt ja peagi olime päikselisest hommikust jõudnud õhtuhämarusse. Täname kogu töökat kollektiivi selle imelise päeva eest Matsalu linnuriigis."
L.L. / Sept 2011

Sookurg
Foto: Remo Savisaar

"Suur tänu hästi organiseeritud ürituse eest. Linnuvaatlus oli väga põnev ja täitis meie ootusi. Nägime erinevaid linde esimeses vaatluskohas ja hiljem vaatlesime pikemalt sookurgi nende kogunemiskohas. Kurgedega oli nii, et nad hakkasid kogunema vastavalt sellele, kuidas päike madalamale langes ja siis ühel hetkel otsustas suur osa, et parem koht on lähedal oleva metsatuka taga ja lendasid sinna. Nii et liikumist oli kogu aeg kahes suunas. Linde oli märgata taevas ka veel suurte gruppidena lendamas peale päikese loojumist.

Sookured
Foto Remo Savisaar

Giid andis meile huvitavat infot laiemalt ja vastas kenasti küsimustele. Piknikukorvist leidsime väga maitsvad söögid ja kuumad joogid. Suur tänu kokkadele! Buss oli mugav ja bussijuht tõi meid kenasti tagasi ning meie rahvas sai linna sisenedes kõikides vajalikes kohtades oma peatused, mis marsruudi peale jäid. Üritus läks meie hinnangul igati korda, eriti vedas ilmaga, sest oli tõeliselt päikeseline ja ka tuule eest olime hästi kaitstud. Veelkord tänan, et sellise ürituse olete välja mõelnud ja meile kättesaadavaks teinud. Loodetavasti kohtume veel edaspidigi."
SEB finantsdivisjon / Sept 2011

"Laupäev oli väga tore. Giid oli asjatundja, rääkis kõigest ja vastas kõigile meie küsimustele. Eestimaa loodus on väga ilus ja seda vaadata koos giidiga, kes suudab rääkida mis on mis ja miks see nii on, on suurepärane ajaveetmise viis päiksepaistelise ilmaga. Teised grupi liikmed olid ka väga rahul üritusega ning me kõik tuleme Matsallu veel, ehk siis väiksemates gruppides ning muul aastaajal -- loodetavasti näeme siis ka rohkem linde ja loomi ;) Mind nature häiris, et vahemaad olid pikad, kuid see oli enne juba teada. Järgmine kord saab ehk miski väiksema ala võtta ja seal tutvuda loodusega ;)

Nii et kõik oli väga tore ja jõudu ja jaksu edaspidiseks!
PS. Lõunasöök oli väga maitsev!!!"
R.F. / Sept 2011

Merikotkas
Foto: Harry Vähk

„Läks väga hästi.Linde oli palju,ilm oli ilus.Giidi jutu järgi oli peale tormi tõeliselt hea päev.Laps nägi merikotkast, nagu oli soovinud.Ja põdrad udus sookurgede keskel.“
P.P / Sept 2011

Luht põtradega
Foto: Tarvo Valker

No comments:

Post a Comment