Powered By Blogger

Friday, October 28, 2011

Estonian Nature Tours viib Teid Euroopa metsiku looduse parimate näidiste juurde

Estonian Nature Tours (ENT) kui ühenduse PAN PARKS kohalik koostööpartner annab Teile garantii, et Te külastate Euroopa metsiku looduse parimaid näidiseid. Alates 2011 aasta maikuust teeb ENT koostööd sihtasutusega PAN Parks, mis kujutab endast Euroopa metsiku looduse kaitseks loodud organisatsiooni. ENT korraldab retki Soomaale, Eestis seni ainsale sertifitseeritud PAN Parks’i alale ning selle vahetusse naabrusse. Need retked on parim võimalus avastada Euroopa metsikut loodust keskkonda sääsval viisil ning toetades kohalikke äriettevõtteid.


Kohalikud äriettevõtted on sertifitseeritud vastavalt keskkonnastandarditele ja nende pühendumusele loodust kaitsta. PAN Parks kohalikke partnereid, kes pakuvad kõrgekvaliteedilisi teenuseid ning tegutsevad kaitsealadega käsikäes, tunnustatakse PAN Parks’i logoga, mis on tagatiseks, et teie külaskäigust saab kasu ka looduskaitse. Need partnerid on looduskaitseala tegemistest ja väärtustest teadlikud ning nad aitavad külastajatel tutvuda metsiku loodusega vahetu kogemuse teel. Nad pakuvad teile põnevaid praktilisi võimalusi kogeda Euroopa metsikust loodusest ainulaadsete elamuste abil.

Eestis, kus mitmed olulisemad looduskaitsealad on moodustatud kaitsmaks poollooduslikke alasid, pole PAN Parks’i nõuetele vastavate mõõtmetega kaitstavad looduslikud massiivid kuigi sagedased. Üks niisugustest aladest on Soomaa, mis sai endale PAN Parks staatuse 2009 aastal.

PAN Parks on üleeuroopaline organisatsioon, mis keskendub meie kontinendi kõige vähem rikutud loodusalade kaitsmisele. PAN Parks ehitab üles kindlaksmääratud kvaliteedistandarditele vastavat Euroopa kaitsealadest koosnevat võrgustikku, mis hõlmaks piisavalt esinduslikku loodusalade valimit, kuid arvestaks ka sotsiaalsete, majanduslike ning kultuuriliste aspektidega. Need kaitsealad säilitavad väärtuslikke loodusalasid erakordselt suurtel puutumatutel maa-aladel, kus looduslikud taime- ja loomakooslused saavad segamatult ja jõudsalt areneda ning inimesed hindavad sel moel saadud võimalust neid väärtusi nautida, suhtudes loodusesse just niisuguse lugupidamisega, nagu see väärib.

PAN Park võrgustikku kuuluvatel kaitsealadel võib leida silmapaistvalt kauneid maastikke, nende erakordne looduslik väärtus kuulub reeglina Euroopa kõige hinnatuma looduspärandi hulka. Hoolsalt kaitstud alade mõõtmed võimaldavad nii ulukitel kui lindudel vabalt edeneda. PAN Parki tüüpi kaitsealal on nauditav loodus kaitstud parimate Euroopa näpunäidete järgi. Loomad saavad mööda territooriumi vabalt ringi liikuda ning taimedel on täisväärtuslikuks arenguks kõik looduslikud võimalused. Kaitseala juhtkond teeb territooriumil elavate inimestega tihedat koostööd.

Tekst: Peeter Vissak

No comments:

Post a Comment