Powered By Blogger

Friday, March 15, 2013

Kevade-eelne jäljeküttimine


Käisime eile pärastlõunal „jäljekütti tegemas“... jalutasime metsasihil ja tegime väikse ringi autoga, nii umbes 25 km. Raili võttis oma pisut väsinud fotoka kaasa ning tegi pilte ka. Kolme tunni jooksul juhtus nii mõndagi, tõestusmaterjal on olemas. Meie meelest oli väga äge õhtupoolik.

  
Ilves armastab ronida kuhjade ja hunnikute otsa. 
Tegutsenud on ta siin 4-5 päeva tagasi


 Märgistamise koht, maha jäetud samal ajal


Tetresid ei näinud, aga imeilus merikotka paar üllatas meid – istusid meist umbes 150 meetri kaugusel heinamaal... Vanalinnud, lendu tõustes oli mõlemal selgelt valgeid sabasulgi näha. Vabandame ebamugavuste pärast, aga fotokas ei andnud paremaks tulemuseks võimalust :)


Kaks laanepüüd lendas üle tee, täpselt samas kohas nägime mõni kuu tagasi ühte puu otsas istumas. 


No väga värskeid põtrade jälgi oli ikka üksjagu.. läbisegi nii vanade kui noorte omi. Põtru tundub siinkandis palju olevat, puudel-põõsastel hakkavad mahlad liikuma ja see on tõeline magustoit. Eriti armastavad nad maiustamas käia värsketel raielankidel, seal nähakse neid teinekord kümnekaupa. 



 Siin on tõsine möll käinud... lagendik ja metsaalune jälgi ning pabulaid täis


 Siin on üks nendest millegipärast kadakapõõsa peale tige olnud – 
ei tea kas sarvemügarad kihelesid?


Veidi hiljem nägime noorisandat ennast ka. Kaugel pisut, aga pildil piisavalt äratuntav. Lähemale ta tulla ei julgenud, meie olime samuti pisut kärsitud. 


Rebane rõõmustas vahepeal silma – aga oli liiga kaugel. Jälgisime binokliga, kuidas ta hiiri otsides lumme kaevus, vahepeal oli ainult tagumik ja sabaots näha :)

 Kaunis kaasik õhtuhämaruses


Siin nüüd, kui silmi pingutate, teine põder üsna lähedal võsas – oli juba hämar... Mõlemad põdrad, keda kohtasime, olid noored.


__________

Raili tegi möödunud pühapäeval samades kohtades pilte.

 Väga värske ilvese jälg

 Põdrad otse tee ääres


Siin kaks põtra hoopis teises kandis pildile saadud. Üks linnumees olla näinud seal raiesmikel paar nädalat tagasi koguni 18 põtra korraga!!!



Eile lindudele toitu viies kuulsin tuttavat trummeldamist. Tõin toast kiiresti binokli ja – tõsi mis tõsi – valgeselg kirjurähn sööb jälle minu aianurgas! Linnumajas askeldavad urvalinnud, leevikesed, rohevindid, pasknäärid, koduvarblased, sinitihased, sootihased, rasvatihased, puukoristajad. Vahepeal olid põhjavindid ka. Suur-kirjurähn käib nüüd harvemini. Kuldnokka siiski veel näinud ei ole, aga kevad on peaaegu kohal.

No comments:

Post a Comment