Powered By Blogger

Wednesday, December 5, 2012

Eestis nähti Euroopas üliharuldast rebassidrikut


Möödunud pühapäeval nähti Eestis esmakordselt rebassidrikut (Passerella iliaca), kes on kogu Euroopas väga harvaesinev linnuliik.

Alles novembri keskpaigas nähti Eestis esmakordselt kogu Euroopas harvanähtavat ruskerästast, kes tavaliselt Eestisse ei satu. Möödunud pühapäeval nähti Eestis aga esmakordselt üliharuldast rebassidrikut.

Rebassidriku teeb linnuvaatlejate sõnul üliharuldaseks see, et teda on Euroopas ainult paar-kolm korda nähtud. Tegelikult toimetab ta hoopis Põhja-Ameerikas.

Rebassidrik (Passerella iliaca) / Allikas: Wikipedia


"Haruldused satuvad väga ootamatult linnuvaatlejate vaatevälja ja sellegagi seal Haapsalu veepuhastusjaama juures läks nii, et Haapsalu tuntud linnuvaatleja Aivar Veide sellele linnule otsa sattus. Ta sai õnneks ruttu ka pildid, kuid kohe polnud selge, kellega tegu on, sest Euroopa linnumäärajates teda ei ole," rääkis "Terevisioonile" Eesti ornitoloogiaühingu linnuharulduste komisjoni esimees Margus Ots.

"Pildid levisid aga ruttu internetis ja määrang oli õige kiiresti selge," lisas ta.

Küsimusele, kuidas võis haruldane rebassidrik Eestisse sattuda, vastas Ots, et kaugelt tulnud eksikülalised satuvad siia enamasti sel põhjusel, et rändeteel on midagi vussi läinud.

"Lind on kas tormi kätte jäänud ja siis lausa teisele kontinendile sattunud. Väikeste värvuliste puhul võib aga kahtlustada seda, et kui ta näiteks tormiga sattus Atlandi ookeanile, siis osa maad sõitis ta Euroopa poole hoopis laeva pardal," märkis Ots.

Seda, kas lind Eesti talvega hakkama saab, ei osanud Ots öelda.

Haruldust on Otsa sõnul vaatamas käinud juba kümned linnuvaatlejat nii Eestist kui ka Soomest. "Kuna tegemist on Euroopas väga haruldase eksikülalisega, mõned ükskikud korrad on teda Euroopas nähtud, siis võib arvata, et linnuvaatlejaid tuleb lisaks naabermaadele ka kaugemalt - Inglismaalt ja mujaltki."

Samas tõdes ta, et pole teada, kui kauaks lind ühe koha peale püsima jääb.

Rebassidrikust sai 386. linnuliik, keda eales Eestis nähtud.


Rebassidrik (Passerella iliaca) / Aivar Veide 




Allikas: ERR 04.12.2012

No comments:

Post a Comment