Powered By Blogger

Wednesday, February 16, 2011

Estonian Nature Tours kutsub arutlema säästva turismi arendamise teemadel

Tsitaat Aleksei Lotmani 15.veebruaril Lääne Elus ilmunud artiklis „Läänemaa tee – roheline“:
...“ Lääne maakonnas asuv Matsalu linnuriik on maailmas ainulaadne loodusväärtus. Ökoturismi põhimõtteist lähtudes saame tuua maakonda raha ilma meie loodust kahjustamata. On aeg mõista, et riiklik poliitika peab soodustama säästvat turismi, mis kasutab meie kultuuri- ja looduspärandit neid kahjustamata. Tuleb aidata kaasa turismiettevõtjate koostööle ning meie maa loodus- ja kultuuriväärtuste tutvustamisele maailmas“.

See on Eesti poliitika ajaloos esmakordne säästva turismi arendamise tähtsuse mainimine. ***

Turismiarendus Eestis toimib kahtlemata poliitilistest otsustest lähtuvalt. Kuid siiani on otsustajateks suured tegijad (Spad, konverentsiteenused, linnahotellid jne.). Maaturismi ettevõtjad ootavad juba aastaid poliitilist otsust ning suunanäitamist ka Looduspuhkuse osas. Siin on vaja selget tahet ja koostööd Keskkonnaministeeriumi, Põllumajandusministeeriumi ja Majandusministeeriumi vahel. Maaturismi ettevõtjad teevad väga head koostööd juba ammu.

EAS Turismiarenduskeskus on võtnud riiklikku turunduskavasse järgmised teemad:

Linnapuhkus
Tervisepuhkus
Konverentsipuhkus
Looduspuhkus

Momendil läheb kogu aur ja EL raha peamiselt kolme esimese valdkonna arendusse. Ei olda nõus panustama riigi raha Looduspuhkuse tutvusmireisidesse, reklaami ega ka rohelistel messidel osalemisse.

Maaturismi ettevõtjad ei vähenda kuidagi teiste valdkondade tähtsust ega tulu, sest meie sihtgrupp on täiesti teine. Pigem vastupidi – iga loodusesõber välismaalt soovib kindlasti näha ka meie kaunist vanalinna ja paljud äriinimesed, kes viibivad meie linnades konverentsidel või tööasjus, on samaaegselt loodushuvilised. Küll aga viibiksid loodushuvilised Eestis kauem aega ja kulutaksid siin ka suuremal hulgal raha. Millest laekuks riigikasssasse arvestatav hulk maksuraha.

NB! Siinkohal käsitleme säästvat turismi kui väike-ettevõtjate pärusmaad. Ja räägime eelkõige Eesti loodusväärtuste turundamisest välismaal.

Kõik väike ongi säästev ja tasa ning targu on mõistlik...

Mida Teie arvate?

Marika Mann
Tegevjuht / Executive manager
*** ENT juhatuse esimees Marika Mann ei kuulu ühtegi erakonda.

No comments:

Post a Comment