Powered By Blogger

Thursday, December 11, 2014

Kingi sõbrale kaart ja ohustatud liblikale heategu!


Ohustatud liblika Scythris penicillata ainus maailmas tänapäeval teadaolev elupaik asub Saaremaal Kogulas. Seega on selle pisikese liblika saatus usaldatud meie kätte. Tegu on väga väikse, umbes 9 mm tiibade siruulatusega, pronksjas pruuni liblikaga. Üliharuldase liblika avastasid Saaremaal Kogulas Soome liblikateadlased 1994. aastal. Liigi määramisega oli tükk tegemist, lõpuks aitas selle kindlaks teha Rootsi lepidopteroloog Bengt Bengtsson, kes on selle sugukonna paremaid tundjaid maailmas. Esmakordselt kirjeldati Scythris penicillata’t Prantsusmaa Alpides 1900. aastal. Hilisema inimtegevuse tõttu oli sealne elupaik sedavõrd muutunud, et liblikat enam ei leitud.



SA Eestimaa Looduse Fondi (ELF) ja lepidopteroloogide koostöös sündinud annetuskaardi kinkimisega saab ohustatud liblika Scythris penicillata ja tema elupaiga kaitsmisele kaasa aidata. Annetuskaart valmis vabatahtlike abil. Kaardi illustratsioonide autor ja kujundaja on Maria Karolin. Trükkimisega toetas ettevõtmist trükikoda Kroonpress. Kaardid on trükitud taimsetel õlidel põhinevate trükivärvidega väga madala süsinikujalajäljega paberile, kasutades vihmavett ning ainult taastuvatest ressurssidest toodetud elektrit.

Annetuskaarte saab osta Tartu loodusmajast ja ELFi kontorist või tellida posti teel veebilehelt www.elfond.ee/annetuskaart. Samadest kohtadest saab soetada ka varem valminud annetuskaarti ohustatud linnu, niidurüdi toetuseks. Valikus on viie, kümne ja kahekümne euro suuruse annetusega kaardid.

Videoklipp (1,5 min, eesti keeles), kus Urmas Jürivete (pisiliblikate uurija, Eesti Lepidopteroloogide Selts) tutvustab Scythris penicillata’t:


No comments:

Post a Comment