Powered By Blogger

Wednesday, January 22, 2014

Eesti Ornitoloogiaühing ja ENT kutsuvad Talvisele aialinnuvaatlusele 2014


Talvine aialinnuvaatlus on suurim kodanikuteaduse projekt Eestis, milles osales 2013. aastal üle 2500 linnuhuvilise. Selles osalemine on väga lihtne: jaanuarikuu viimasel nädalavahetusel tuleb leida üks tund, minna koduaeda või parki ja märkida üles seal kohatud linnuliigid. Aialinnuvaatlusel kogutud andmeid kasutatakse talilindude arvukuse muutuste jälgimiseks, mis võimaldab vajadusel võtta ette samme lindude heaolu parandamiseks. Lisaks on see hea võimalus talviste aialindude tundmaõppimiseks. Talvist aialinnuvaatlust korraldatakse Eestis alates 2010. aastast. 
 
Chintis Lundgreni animatsioon talvisest aialinnuvaatlusest


Kuidas osaleda?
 
1. Vali endale sobiv hea nähtavusega vaatluskoht aias, pargis või kalmistul, soovitavalt lindude toidumaja või toitmispaiga läheduses. Võid toidumaja ümber askeldavaid linde vaadelda ka toast läbi akna!
2. Vali kahe vaatluspäeva jooksul üks sulle sobiv tund, pane kirja kõik selle tunni jooksul vaatluspaigas kohatud linnuliigid ning iga liigi puhul suurim korraga nähtud isendite arv (Näiteks: algul oli toidumajas 4 rasvatihast, hiljem nägid 2 ja vaatluse lõpus veel 3 rasvatihast - kirja tuleb panna ikka 4 rasvatihast, et vältida topeltloendust). NB! Kirja tuleb panna vaid paiksed linnud, kes vaatluspaigas kasvõi korraks maanduvad. Ülelendavaid linde ei loendata. Lindude ülesmärkimist hõlbustava piltidega ankeedi leiad siit.
3. Sisesta enda vaatlustulemused siin lehel olevasse vaatlusankeeti. See võtab vaid mõne minuti ning hõlbustab ka kokkuvõtete tegemist. Võid ankeedi ka välja printida ja saata selle hiljemalt 3. veebruariks aadressil Eesti Ornitoloogiaühing, Veski 4, Tartu 51005, märgusõna “Talvine aialinnuvaatlus 2014”.
4. Vaata kindlasti ka korduma kippuvate küsimuste ehk KKK lehele, kus on kirjeldatud mitmeid olukordi, mis võivad vaatluse käigus tekkida.


No comments:

Post a Comment