Powered By Blogger

Tuesday, October 9, 2012

Haned-luiged, minge koju! Ei saa minna, hunt on ees...

Sügis on sada protsenti kohal.

Päevad on tujukad – mingil hetkel sabistab vihma või lausa marutab, mõni tund hiljem aga piilub päike pilve tagant välja. Karged hommikud ja langevate tähtedega selged ööd, rändlindude hääled ja tiibade vihin katuse kohal, kõdulõhnad – kõik see, mis teeb sügise eriliseks – on nüüd siin ja praegu olemas. Nautigem seda.

Sügis on aeg täis rahutust, muutusi ja värve. Sel sügisel ka rohkesti rekordeid ja üllatusi.

Septembri keskpaigas loeti Sõrve linnujaamas ühe päeva jooksul rändel olevate metsvintide arvuks ligemale 200 000!

21.septembril oldi Kablis tunnistajaks uuele Euroopa ränderekordile – 5 tunni  jooksul loeti läbirändel kokku 193 väike-kirjurähni! 25.septembril sattus Kablis koos pöialpoistega võrku Eestis väga haruldane lääne-pöialpoiss (Regulus ignicapilla). Lääne-pöialpoissi on Kablis õnnestunud rõngastada siiani vaid kahel korral - eelmisest korrast (1974) möödus koguni 38 aastat.

Kuigi suurem osa Läänemaal peatuvatest sättis end rändele septembrikuu lõpus, loendati Kablis 6.oktoobril üle kuue tuhande (6300) rändava sookure, mis on linnujaama üle 40 aastase tegutsemisperioodi suurim ühel päeval loendatud sookurgede arv.

Läti kalakotkas Eriks on ületamas ekvaatorit, must-toonekurg Priidu püsib järjekindlalt kannul. 


Laglede mäsu alles algab.

Klikka laglede videot...

Mis veel?

 Karud Alutagusel


Alutaguse karud on kaotanud aru – pea igal öösel toimuvat möllu on võimalik kaamera kaudu jälgida.  Küll jaurab neid vaatlusplatsil paarikaupa, küll perekonniti. Mõnikord ei tihka mõmmikud oodata ja ilmuvad välja juba päevavalguses.  Parimatel õhtudel-öödel on nähtud 7-9 erinevat karuotti.

Alutaguse kaamera otsestriim...

Ka merikotkad lustivad täiega fotovarje läheduses. Ootamatult varajane aeg nende jaoks.


Hunt külastab sama kohta regulaarselt. Vahel päeval, vahel öösel. Uskumatult põnev siin Maarjamaal...

Otsestriimi hetked vaatlusplatsilt:









Lähen kümneks päevaks loodusesse seda kõike oma silmaga kaema. Briti fotograaf tuleb ühes ja muu maailm loeb ning naudib pilte juba mõne kuu möödudes :)

Loe ka uudiseid karude arvukuse kohta siin ja lindude rände kohta siin.


No comments:

Post a Comment