Powered By Blogger

Thursday, March 28, 2013

Kevadised linnuretked 2013


Kas oled kunagi viibinud looduses siis, kui teised alles magavad? 
Kas oled osalenud vaatemängus, kus uhkete punaste peade ja välkuvate valgete tagumikega tedrekuked oma rituaalset pulmatantsu esitavad?

Saagem tuttavaks metsakanadega

Kana on kindlasti igaüks näinud ja nii mõnigi ilmselt ka maistnud. Aga on ka veel teistmoodi kanasid – need on metsakanad. Eestimaa metsades võib kohtuda kolme kanalisega – laanepüü, tedre ja metsisega. Linnuretkel näeme tetre ja kui õnne on, siis ka laanepüüd.
Hind alates 48 € in.
Grupi suurus 6-8 in.


Tedrekuked (Tetrao tetrix) / Arne Ader

Linnukevad Matsalus

Varahommikune linnuretk algab paadisõiduga Matsalu roostikus, kus on võimalik vaadelda merikotkaid, hallhaigruid, tuhandeid hanesid, luiki ja parte-varte. Roostiku kohal tiirutavad mustviiresed ja roo-loorkullid, kuulda võib hüüpi, ruiku ning väiksemaid roostikulinde. Mõnikord pistab kobras oma pea välja või sumab põder üle jõe. Edasi vaadeldakse linde Keemu vaatetornist ning Metsküla-Salmi rannaniitudel – tuhanded lagled ja haned jne.jne. Hommik lõpeb varase piknik-lõunaga.
Hind alates 55 € in.
Grupi suurus 6-16 in.


Valgepõsk-lagled (Branta leucopsis) / Lembit Michelson

    
Ööhääled roostikus

Silma looduskaitseala on tõeline roostikulindude paradiis. Siinsed rooväljad on Matsalu järel Eesti suurimad. Need on koduks paljudele linnuliikidele, kes just kevadõhtutel pakuvad mitmekülgset helikontserti. Alustuseks minnakse vaatetorni, kust avaneb vaade Sutlepa merele. Koos ornitoloogist giidiga tutvutakse esmalt järvel peatuvate asukatega. Siin võib näha toituvaid hallpõsk-pütte, tutt-ja punapea-varte, roostiku kohal lendavad roo-loorkullid, väikekajakad ja mustviired. Seejärel suundutakse kilomeetripikkusele laudteele, mis kulgeb otse roostiku vahel. Siin võib kuulda häält, mis kostub otsekui pudelisse puhumine. See on salapärane haigrulaadne lind – hüüp, kes turvalise pilliroomüüri tagant ilmutab end haruharva. Ja korraga võib tunduda nagu oleksime sattunud sumedasse augustiõhtusse. Otsekui ritsikad siristaks ja annaksid märku suve lõppemisest. Need on roo-ritsiklinnud, kes võivad oma katkematut sirinat lasta minuteid järjest. Kui see osav laulumees ise ei paku erilist silmailu, siis selle kontrastiks võib kohtuda kuningliku roohabekaga. Need pikasabalised kaunid linnud võivad sageli tulla matkajat piiluma üksnes mõne meetri kaugusele.
Hind alates 48 € in.
Grupi suurus 6-12 in.

Roohabekas (Panurus biarmicus) / Mati Kose


Ilusaid lihavõttepühi!

Lisainfo saamiseks ning oma reisisoovi edastamiseks helista 47 782 14 või 56 950 350 või võta meiega ühendust e-kirja teel: raili@naturetours.ee

Wednesday, March 20, 2013

Aine kolm olekut ehk Põhja-Eesti vetel igavikujahil


Juhan Viiding kirjutas kunagi ammu:
„Vesi kui muutub lumeks ja jääks,
siis läheb paremaks, siis läheb hääks“
Meile see sobib, sest mille muuga võiks kevade-eelne loodus talve üle elanud fotograafe üllatada?
See polnud küll küsimus, aga ennekõike oma kordumatusega. Muidugi kui päris pikkamööda ja päris lähedalt vaadata, võib näha, et ka püsivusega, sest midagi uut pole ju olemas.
Kõik lihtsalt muutub ühest olekust teise.  Püsivalt.
Mõnikord peab koduseinte vahelt välja saama, et koolitarkus meelde tuleks.
Koolilollus ka.
Kas jää on tahke vesi või on vesi vedel jää?
Mis oli enne?
Mis oli kõige enne?
Mis oli enne seda?

Jägala
Vaadates ürgilmelisi stalaktiite ja stalagmiite, millest suuremate sees voolab korinal vesi, nagu loputuskasti all, tunneme kuidas kolm-neli järgmist ööd nöörivad ilmselt kinni viimasedki läbipääsud.
Siis jääb jõgi seisma.
Hetkeks.
Alles siis tuleb üle kallaste.


Kohale jõuame meelega hiljavõitu. Loodame, et päike paistab lõpuks joa sisse.
Paistabki, aga paari minuti pärast on juba liiga hilja.
Jälle on olevikust saanud minevik.

Nõmmeveski kanjon Valgejõel
Kõigile on selge, et külma käes vesi jäätub, aga keegi ei oska täpselt aimata, kuidas see vesi on just seekord nõuks võtnud jäätuda. Ei tea ju sedagi, kas õhtune miinus hommikul veel jõus on ja kas külmaudu on jaksanud varase madala päikese oma palakatesse mähkida.


Vasaristi oja
Jalutada oleks kena nii või teisiti, aga pildistamisel on omad needused. Ei meeldi meile, piltnikele, kui päike juba varavalges eredalt särab ning ilma ja maa kontrastiga nagu terava noaga pooleks lõikab. Siinpool pilkane vari, sealpool valguste valgus.
Kaamera on väike ja sensor lausa tilluke – kuidas sinna küll nii ränk erinevus ära peaks mahtuma? Tulebki udu appi võtta, kui ta kusagil lihtsalt niisama hõljuma peaks. 


Tagasi Nõmmeveskil
Udu petab päikese pehmemaks ja öövarjud mahedamaks. Udu peidab kaugemad asjad kaugemale ja laseb lähedasi asju selgemini paista.
Ent udu on ka meister kähku ära kaduma, kui on karta, et ta oma vassimiste ja mässimistega vahele jääb.

Valgejõe kanjon on alati ... noh missugune?
Jutt jääb kurku kinni.
Mäletan, et esimest korda sattusin siia vist samal aastal, kui Led Zeppelin oma esimese plaadi välja lasi. Mis neid kahte asja seob, küsivad teised. Ega teagi. Aastaarv kindlasti ja siis muidugi noorus ja vägevus ja see kobrutamine ja voolamine.
Kevadtalvisel peetripäeval viskab ilm sooja kivi merre ja külma kivi kaevu.
Nii öeldakse.
Missuguse kivi ta jõkke viskab, seda ei ütle keegi – ühel pool kohiseb ja vahutab vesi, teisel pool kangestub jää.
Kõva kivi.

Purekkari neem
Ahjaa – et kuidas siis vesi seekord jääks saanud on? Nagu alati – kui ülevalt alla, siis purikatena.


Lõpuks on kõht märg ja põlved külmetavad. Hea, et soojad kummikud jalga said. Ja siis karjuvad teised eemalt, et ega sa ei jõua kõiki purikaid pildi peale võtta! Ei tea midagi. Kui ühest otsast käima hakkad ja teises lõpetad, siis peaks nagu saama. Proovida igatahes tasub, sest Eestimaa kõige põhjapoolsemal neemel nad lausa  p e a v a d  tüki maad teisemad olema kui kodus.

Pakri poolsaar
Küüneviha.
Kangekaelsus.
Oma jonni ajamine.
Kas jääb kivi peale või ei, jää!
Tekst ja fotod: Peeter Vissak

Tuesday, March 19, 2013

Spring tracking

Last week we were out to "do the pathfinder" ... we were walking on a forest ride and made a small detour, say 25 km, with the car. Raili took along her camera, albeit slightly tired one, and shot some frames. There was happening this and that during the three hours and we have proof. We reckon the afternoon was really awesome.
 
The Lynx likes to cilmb up onto heaps and stacks. 
It has been here about 4-5 days ago

 
Spraying mark, left at about the same time


We didn't see any Black Grouse, but a beautiful pair of the White-taled Eagles astounded us - they were sitting about 150 metres away in a hayfield... Adults - while starting away they showed clearly white quills on their tails. Sorry for  unconvenience, but the camera did not allow to get better results :)


 
Two Hazel Grouse were flying across the road. It was exactly the same place where we saw one sitting on a tree couple of months ago. 


But nothing compared to Elk footprints - there were so many of them, just to your heart's content. The young ones together with adults. It looks like there are really many elks in the neighbourhood. Soon the sap is flowing and the young shoots must be really sweet. Recent clearcuts are for sure the best places for a quick snack. Up to a dozen animals at a time can be a common sight here.


Some turmoil as been here ... the glade and the forest 
are covered with footprints and droppings


Someone has been mad on the juniper bush here - 
maybe the antlers were iching?



A little bit later we saw the youngster itself. A tad too far, but recognizable on the picture. It didn't dare to come closer and we were impatient too.



For a while a fox was nurturing our eye, but it was too far away. We were watching with binoculars how it was digging in the snow to find mice. Every now and then we could see only its bottom and the tip of the tail :)

Beautiful birch grove in the dim evening light

Here you can see, if you strain your eyes, another elk pretty close in the shrub - it was dusky already. Both met elks were juveniles.


---------

Last Sunday Raili was taking pictures in the same locations.

Very fresh footprints of a Lynx

Elks right at the roadside


These two elks have captured somewhere else. One birder had seen couple of weeks ago even 18 elks at a time on these clear-cuts!!!




Yesterday when feeding the birds I heard famiiar drumming. I brought quickly my binoculars and there it was - the White-Backed Woodpecker was eating again in the corner of my garden! In the birdfeeder there was usual hubhub - Redpolls, Bullfinches, Greenfinches, Jays, House Sparrows, Bluetits, Great Tits, Marsh Tits, Nuthatches, for a while also Bramblings. These days I do not see much of Great Spotted Woodpecker any more. Starlings haven't been here yet, but the spring is almost here.


Friday, March 15, 2013

Kevade-eelne jäljeküttimine


Käisime eile pärastlõunal „jäljekütti tegemas“... jalutasime metsasihil ja tegime väikse ringi autoga, nii umbes 25 km. Raili võttis oma pisut väsinud fotoka kaasa ning tegi pilte ka. Kolme tunni jooksul juhtus nii mõndagi, tõestusmaterjal on olemas. Meie meelest oli väga äge õhtupoolik.

  
Ilves armastab ronida kuhjade ja hunnikute otsa. 
Tegutsenud on ta siin 4-5 päeva tagasi


 Märgistamise koht, maha jäetud samal ajal


Tetresid ei näinud, aga imeilus merikotka paar üllatas meid – istusid meist umbes 150 meetri kaugusel heinamaal... Vanalinnud, lendu tõustes oli mõlemal selgelt valgeid sabasulgi näha. Vabandame ebamugavuste pärast, aga fotokas ei andnud paremaks tulemuseks võimalust :)


Kaks laanepüüd lendas üle tee, täpselt samas kohas nägime mõni kuu tagasi ühte puu otsas istumas. 


No väga värskeid põtrade jälgi oli ikka üksjagu.. läbisegi nii vanade kui noorte omi. Põtru tundub siinkandis palju olevat, puudel-põõsastel hakkavad mahlad liikuma ja see on tõeline magustoit. Eriti armastavad nad maiustamas käia värsketel raielankidel, seal nähakse neid teinekord kümnekaupa. 



 Siin on tõsine möll käinud... lagendik ja metsaalune jälgi ning pabulaid täis


 Siin on üks nendest millegipärast kadakapõõsa peale tige olnud – 
ei tea kas sarvemügarad kihelesid?


Veidi hiljem nägime noorisandat ennast ka. Kaugel pisut, aga pildil piisavalt äratuntav. Lähemale ta tulla ei julgenud, meie olime samuti pisut kärsitud. 


Rebane rõõmustas vahepeal silma – aga oli liiga kaugel. Jälgisime binokliga, kuidas ta hiiri otsides lumme kaevus, vahepeal oli ainult tagumik ja sabaots näha :)

 Kaunis kaasik õhtuhämaruses


Siin nüüd, kui silmi pingutate, teine põder üsna lähedal võsas – oli juba hämar... Mõlemad põdrad, keda kohtasime, olid noored.


__________

Raili tegi möödunud pühapäeval samades kohtades pilte.

 Väga värske ilvese jälg

 Põdrad otse tee ääres


Siin kaks põtra hoopis teises kandis pildile saadud. Üks linnumees olla näinud seal raiesmikel paar nädalat tagasi koguni 18 põtra korraga!!!



Eile lindudele toitu viies kuulsin tuttavat trummeldamist. Tõin toast kiiresti binokli ja – tõsi mis tõsi – valgeselg kirjurähn sööb jälle minu aianurgas! Linnumajas askeldavad urvalinnud, leevikesed, rohevindid, pasknäärid, koduvarblased, sinitihased, sootihased, rasvatihased, puukoristajad. Vahepeal olid põhjavindid ka. Suur-kirjurähn käib nüüd harvemini. Kuldnokka siiski veel näinud ei ole, aga kevad on peaaegu kohal.

Tuesday, March 5, 2013

Plaanilised elamusretked 2013

Kas oled kuulnud hundi ulgumist või kohtunud karuga sügavas laanes?
Kas oled kuulanud vaikust või viibinud öisel paadiretkel roostikus?
Kas oled kunagi viibinud looduses siis, kui teised alles magavad?


Karuvaatlus 11.-12.05 / 18.-19.05 / 25.-26.05 / 1.-2.06
Hind alates 100 €/in.
Max 8 in.
Klikka siia, et vaadata videoklippi karust...

 Pruunkaru (Ursus arctos) / Sven Zacek

Kopra pildistamise paadiretk 1.05 / 8.05 / 5.06
Hind alates 85 €/in.
Max 10 inimest
Klikka siia, et vaadata videoklippi koprast...

 Kobras (Castor) / Remo Savisaar

Lendorava retk 16.06 / 7.07 / 28.07
Hind alates 100 €/in.
Max 8 inimest
Klikka siia, et vaadata videoklippi lendoravast...

 Lendorav (Pteromys volans)  / Rainar Kurbel

Põdra & metssea safari 29.04 / 6.05 / 13.05 / 20.05
Hind alates 55 €/in.
Max 10 inimest
Klikka siia, et vaadata videoklippi metssigadest...

 Põder (Alces alces) / Valeri Štšerbatõh


Lisainfo saamiseks ning oma reisisoovi edastamiseks helista 47 782 14 või 53 496 695 või võta meiega ühendust e-kirja teel: raili@naturetours.ee